2014-12-03

Varşova





Hitler’in Avrupa’daki yayılışına karşı koyan Polonya Fransa ve Büyük Britanya tarafından yalnız bırakılınca 1 Eylül 1939 tarihinde başlayan Kanlı Pazar sonrasında Almanya’nın askeri gücüne karşı koyamamıştır.  Sovyetler Birliği işgale 17 Eylül’de katılmış ve Almanya ile birlikte Polonya’yı parçalamıştır. Polonya bağımsızlığını tekrar kazanmak için İkinci Dünya Savaşında mücadele etmiştir. Polonya'daki Auschwitz toplama kampı, tüm toplama kamplarının en bilineni toplama kampıdır. Milyonlarca insan öldürülmüştür. Savaş sonrasındaki yıllarda Sovyetler Birliği’ne bir uydu ülke olmuştur. 1980’lerde Polonya, Sovyetlerden kopmuş ve 2004 yılında AB’ye üye olmuştur.
           
Varşova Polonya’nın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir İkinci Dünya Savaşı’nda büyük ölçüde zarar görmüş ve yeniden inşa edilmiştir.

Oldukça sakin ve kalabalık izlenimi vermeyen bir şehir Varşova. Açıkçası çok da turistik bir şehir olmadığını düşünüyorum. Görülmesi gereken yerlere yürüyerek ulaşmak mümkün. Şehir çok pahalı değil. Yeme-içme ve alışveriş oldukça makul fiyatlarda diğer Avrupa ülkelerine kıyasla. 

Ulaşım


İstanbul’dan her gün THY ile 2-2,5 saatlik bir uçuş sonrasında Varşova Chopin Havalimanına direkt ulaşmak mümkün. THY uçuşu Polonya havayolları ile ortak olabiliyor bazen. Polonya havayollarında uçakta ikram paralı.

Şehir merkezine ulaşım taksi ile gayet rahat. 20 dk civarı zaman alıyor. Ücret ise 10 euro gibi bir rakam tutuyor (2014). Havalimanında Eurolarınızı Polonya para birimi Zloty’e hemen çevirmenize gerek yok. Taksi Euro ve kredi kartı kabul ediyor.  Havaalanında kur pahalı olabilir. En iyisi merkezdeki döviz bürolarından Zloty almak. Ancak burada da Euro alış kuruna çok dikkat etmek gerekli aksi taktirde bürolarda kazıklanmak mümkün.

Konaklama


Nowy Swiat isimli cadde veya Central Station’a yakın otellerden tercih etmek mantıklı.  Böylelikle önemli yerlere yürüyerek ulaşım sağlanabilir. Bu civarda birçok otel bulunuyor. Ben Sheraton Warsaw’da konakladım ve oldukça memnun kaldım. Odalar genişti ve kahvaltı da çok lezzetliydi.

Yeme-İçme


Dumplings


Bizdeki mantının oldukça irisi olan dumplings meşhur yiyeceklerinden. Zaypiecek adlı restoranda her çeşidi bulunuyor. Yerel kostümlü kızlar servis ediyor. Ben  Russian-style olanından  denedim. Tatlılı olanları da var. Fiyatlar 20 zl civarı yani 5 euro gibi birşey (2014). 




Bir diğer meşhur yiyecek ise potate pancake. Ördek dilimli olanını da Golden Terraces isimli alışveriş  merkezindeki Zlota Kaczka adlı restoranda denedim ve beğendim.  Fiyatı 37 zl idi (2014). 


Swiderki


Swiderki isimli dondurmadan satan bir sürü dondurmacı var şehirde. 

Old Town’daki Bazyliszek isimli restoranın yeri güzel ayrıca uygun fiyatlı geniş porsiyonlu seçenekler sunuyor. 

Bira sevenler için Tyskie isimli biralarının fiyatı çok uygun. 

Alışveriş 


Amber (Kehribar) taşından yapılmış takılar  oldukça fazla. Old Town’da birçok dükkan var ancak alışveriş merkezlerinden de alınabilir.

Erikli çikolata ile Zubrowka Bison vodka uygun fiyatla marketlerden edinilebilir.

Bunun dışında hediyelik eşya dükkanları genelde Old Town kısmında bulunuyor. Seramik-porselenden yapılmış ürünler de mevcut.

Alışveriş için Merkez İstasyona çok yakın olarak bulunan ve bizim ülkemizdeki AVM’lerin bir benzeri olan Golden Terraces adlı alışveriş merkezi tercih edilebilir.

Gezilecek Yerler


Eski Şehir (Old Town): Şehrin  tarihi kısmı burada bulunuyor. Nowy Swiat caddesinden  yukarı doğru düz devam edince  karşınıza çıkıyor. İkinci Dünya  Savaşında büyük kısmı zarar görmüş olsa da bakımla şehrin gayet güzel bir bölümü.



1980 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmış. Burada birçok cafe ve dükkan bulunuyor. 





Meydanda Kral Zygmunt sütunu (King Zygmunt III Waza Columnyer alıyor. Ayrıca Kraliyet Sarayı da burada. Yan tarafında içi oldukça görkemli olan St. Anne  Kilisesi bulunuyor.






Yürümeye devam edince Barbican surları ve müzesi karşımıza çıkıyor. Bu yapı eski şehir ile yeni şehri birbirinden ayırıyor. Bu sur kalıntıları bir zamanlar şehri çevrelemekteymiş ancak yıkıma uğramış. Daha sonra ise restorasyon geçirmiş. 


Nowy Świat (Yeni Dünya) Caddesi: 



Bu ana cadde ve bu caddeyi kesen ara sokaklar birçok mağaza, kafe ve restoranlar ile dolu. Özellikle cuma akşamları insanlar buraya akın ediyor ve geç saatlere kadar kalabalık oluyor. 

Royal Łazienki Park: 


Swiat caddesi doğrultusunda Eski Şehir  istikametinin tersine yürüyünce bu büyük parka ulaşılıyor. İçinde göl olan bu parkta bir amphitheatre  heykeller ve cafeler bulunuyor. Gölün ortasında Kral August’un yazlık sarayı (The palace on the Isle) görülüyor. İçini 20 zl’ye gezmek mümkün. 

Parkın yanında Polonya Başkanının ikametgahı olan Belvedere Sarayı bulunuyor.


Kültür ve Bilim Sarayı: 


Bu gökdelen oldukça güzel bir mimariye sahip. Merkez istasyona çok yakın ve Nowy Swiat Caddesine çıkan kavşağı kesen cadde üzerinde yürüyerek ulaşmak mümkün. İçinde müzeler ve tiyatrolar bulunuyor. Sovyetlerin bir hediyesi olarak biliniyor. 20 zl’ye binanın tepesinden şehri gözlemleme imkanı bulunuyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder