2014-12-05

Paris


Alexander III Köprüsünden Eyfel Kulesi


Paris
Paris'e iki kere gitme fırsatım oldu. Güzel bir şehir olduğunu düşünsem de çok etkileyici bulmadığımı söylemeliyim. Şehir merkezinde trafik yoğun. Sürücüler trafik ışıklarına çok dikkat etmiyor. Yine de çok büyük beklentilere girmemek şartıyla gidilmesini tavsiye ederim. Güzel fotoğraflar ve anılarla dönmek mümkün. 

Ulaşım


Charle de Gaulle Havaalanından Roisy Bus'a binerek şehir merkezine 45 dk'da ulaşmak mümkün. Roisy bus her 15 dk'da bir kalkıyor ve bileti de hemen havaalanı dışındaki şubesindeki otomatlardan temin edebiliyorsunuz 10 Euro'ya. Şehrin değişik bölgelerine ulaşım sağlanıyor. Opera bölgesine giden otobüs için Rue Scribe son durak ve dönüş biletinizi de şehir merkezindeki duraklarda bulunan otomatlardan sonra da alabilirsiniz. 

Konaklama 


Opera bölgesindeki Hotel Caumartin'de konakladım. Orta sınıf temiz. küçük odalı bir butik oteldi. Opera bölgesi konaklamak için iyi bir tercih çünkü turistik yerlerin çoğuna (Champs Elysees, Notre Dame, Louvre gibi) yürüyerek rahatlıkla ulaşabildim.

Gezilecek Yerler

Notre Dame de Paris 

Notre Dame de Paris

Notre Dame katedrali 12. ve 14. Yüzyıllar arasında inşa edilmiş gotik mimariye sahip gösterişli bir yapıdır. İçinde bir de hazine kısmı bulunur. Hergün açık olan katedrale metro ile kolayca ulaşım mümkün. Katedral İle de la Cite adasında yer alır. İle de la Cite Seine nehrinin ortasında yer alan bir ada olup Paris’in en eski yerleşim yeridir. 

Place Charles de Gaulle 



Parislilerce yıldız olarak bilinen bir dairesel merkezdir. Burada Arc de Triomphe bulunur. Bu zafer takı Napolyon tarafından kazanılan zaferler anısına yaptırılmış olup 1836 yılında tamamlanmıştır. 


Eyfel Kulesi 


Eyfel kulesine çıkmak istiyorsanız biletinizi internetten alabilirsiniz aksi taktirde bilet kuyruğuyla karşılaşabilirsiniz. Eğer şansınıza hava kötü olmazsa buradan manzaranın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. 2. ve 3. katlara asansörle çıkmak mümkün. Metroyla ulaşım kolay line 9 Trocadero durağı. Geceleri ışıklandırıldığından kuleyi uzaktan izlemek de ayrı bir güzel.


Eyfel kulesine çıkmak yerine uzaktan foto çekmek ve izlemek isterseniz kuleyi en iyi görebileceğiniz yer bana göre Trocadero'dur. 


Avenue des Champs-Elysees 


Champs Elysees

Bir ucu Place Charles de Gaulle’ye çıkarken diğer ucu Place de la Concorde’ye çıkar. Dünyanın en ünlü caddelerinden olan bu caddenin her iki tarafındaki özel bakımlı ağaçlar caddeye ayrı bir güzellik katar. Cadde üzerinde ünlü ve şık mağazalar ile soğan çorbası ve salyangoz deneyebileceğiniz restoranlar ile güzel kafeler bulunur. 

Place de la Concorde 




1836’da dikilmiş olan tarihi dikilitaşa, fıskiyeye ve birçok heykele sahip önemli bir merkezdir. Fransız devrimi esnasında Kraliçe Marie Antoinette dahil olmak üzere birçok kişi burada giyotinle can vermiştir. Meydandaki kadın heykelleri Fransa’nın büyük şehirlerini temsil etmektedir. 

Grand Palais



Champs-Elysees üzerinde Place de la Concorde’ya doğru inerken sağ tarafınızda bulunan 1900 yılında inşa edilmiş cam tavanlı yapıdır. Karşısında Petit Palais bulunur. Bu binalar müze olarak kullanılmaktadır. 

Alexander III Köprüsü 



Grand Palais ve Petit Palais’in önünde bulunan 1900 tarihli yaldızlı heykellerle süslü gösterişli bir köprüdür. 

Palais du Louvre 


Fransa kralları tarafından kullanılmış dünyanın en büyük saraylarından biridir. 1793 yılında devrim sırasında kamu müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müzede Mısır, Yunan, Mezopotamya dönemine ait eserlerin yanı sıra 13. Yüzyıldan 19. Yüzyılın ortalarına kadar olan Avrupalı sanatçılara ait tablolar, heykeller ve İslami eserler de yer almaktadır. Müzenin ana girişi piramidin yanındaki kısımdan olduğu gibi müzenin yan girişleri de bulunmaktadır. Biletler 11 Euro (2013 fiyatı) olup sıra beklememek için Rue de Rivoli girişindeki mağazaların olduğu kısımda yer alan büfeden de bilet temin edilebilir. Mona Lisa tablosu Denon kısmında 1. Katta dip kısımlarda yer almakta ve camın arkasında sergilenmektedir. 






Arc de Triomphe du Carrousel 


Place du Carrousel’de Louvre müzesindeki piramitin karşısında yer alır. 1808 yılında Napolyon’un savaş sonrası zaferi nedeniyle inşa edilmiştir.  

Montmarte Tepesi


Montmarte


Füniküler
Sacre Coeur Basilikasının bulunduğu bu tepeye füniküleri ile çıkmak mümkün ancak merdivenler de bir o kadar güzel. Metronun Anvers durağı ile fünikülere ulaşılabilir. Buradan ressamların, çok  şirin cafelerin ve dükkanların olduğu sokak ve Place du Tertre adlı meydana  çıkılıyor.

Sacre Coeur Basilikası

Beyazlığı kireçtaşından kaynaklanan bu basilikanın inşası 1914 yılında tamamlanmış.

Galeries Lafayette

Boulevard Haussmann'daki bu büyük çok katlı alışveriş merkezi alışveriş severler için tam bir cennet. Parfüm reyonunda kendimden geçtim. Ayrıca, 1912 yılında inşa edilen binanın mimarisi de çok etkileyici. 






Tekne Turu



Seine Nehri'nde Tekne Turu
Tekne Turu Paris'te yapılabilecek güzel bir aktivite. 1 saat 15 dk sürüyor. Champs-Elysees'i kesen caddelerden sola dönünce Bateaux Mouches'ten tekneye binilebiliyor. Fiyat 12,5 Euro civarıydı. (2013)

Disneyland






Disneyland Park için bir gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim. Çocukluğumun  hayali olan bu yeri gördüğüme sevinsem de biraz yenilenmeye ihtiyacı olduğunu eski  moda kaldığını tek düşünen ben miyim bilmiyorum. Belki de Los Angeles'taki Universal Studios'u gezmeden önce gelseydim daha farklı düşünebilirdim.Yine de Paris'e gelmişten uğramamak olmaz.




Disneyland Paris'e trenle yaklaşık 35 dk uzaklıkta. Kalabalık yüzünden biletlerde sorun yaşamamak için internetten almakta yarar olabilir. Fiyat Disneyland Park için 65 Euro.
Haritanızı aldıktan sonra bu harita üzerinden  aktivitelerin yerlerini ve hangi yaş için uygun olabileceğini kolayca bulabilirsiniz. Sabah 10 gibi gittiyseniz bazılarının hala açılmamış olduğunu görüyorsunuz. Yalnız güzel olanların önünde  çok kuyruk oluyor. Öğleden sonra kuyruk daha da çoğalıyor. Bu nedenle biletlerinizi kullanarak binmek istediklerinize saat girerek rezervasyon yaptırabiliyorsunuz hepsinin önündeki turnikelerden. Şunu da belirtmek gerekir ki diğerinin vakti gelmeden birden fazlasına rezervasyon yaptıramıyorsunuz. 



Indiana Jones
Big Thunder Storm

Yetişkinseniz seveceğiniz parka girince vakit kaybetmeden denemenizi tavsiye edeceğim roller coasterlar kesinlikle Indiana Jones ve Big Thunder Storm. Bir diğeri de Karayip Korsanları. 



Karayip Korsanları

Riverboat
Yukarıda bahsettiklerimi denedikten sonra burada yer alan kafelerden yemek yiyip daha sonra çok çeşitli hediyelik eşya dükkanlarından hediyeler alabilirsiniz. Geri kalan zamanda yapacağınız aktivitelerden biri de sakin sakin boatla gezmek, korku evine girmek olabilir. Ama bunlar üstte bahsettiklerim kadar zevkli  değil bana göre.
Geçit Töreni
Akşam olunca kapanışa yakın geçit töreni için yolda kendinize önlerde güzel bir yer kapın. Zira rengarenk süslü arabalarıyla müzik eşliğinde çizgi film karakterlerinin geçit töreni kaçırılmaması gereken bir gösteri. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder