2014-12-04

Maldivler


Veligandu Island


Deniz Uçağından Manzara


Maldivler özellikle balayı için tercih edilebilecek Hint okyanusunda çok sakin ve güzel bir Asya ülkesi. Vize uygulaması yok. Halkı müslüman olan bu ülkenin başkenti Male ve nüfusu yalnızca 100.000 civarı. Maldivler 26 atoldeki binin üzerinde adadan oluşuyor. Yıl boyunca hava 30 derecede seyrediyor. Geceleri sıcaklık gündüze kıyasla birkaç derece daha düşük oluyor. Aralık ve Nisan ayları arası daha çok güneşli oluyor. Ancak ben Kasım 2014 tarihinde gitme fırsatını buldum. Hava durumu yağışlı gösterse de gerçekte bir-iki gün çok kısa süreli yağmur oldu. 7 günlük tatilimin geri kalan zamanında hava çok güzeldi.


  


Binlerce ufak tefek adadan oluşan Maldivlerde balayını geçirmek için biz Veligandu Adasını seçtik. Expedia’dan kolayca rezervasyon yapılıyor. Bu ada baştan başa 10 dk’da yürünebilecek kadar küçük ve üzerinde sadece bir tane tesis var. Bu tesisin adı Veligandu Island Resort. Tam pansiyon olarak konaklamak mantıklı oluyor. Tüm ödemeler dolar cinsinden yapılıyor.

Bu adada herşeyiyle mükemmel bir tatil geçirdik. Tereddüt etmeden tavsiye edebileceğim kadar güzel bir tesis burası. 


Ulaşım



Ulaşım için İstanbul’dan THY ile direkt uçmak mümkün ancak biz daha uygun fiyatlı bilet bulduğumuz için Emirates ile uçmayı tercih ettik. Bu arada Qatar Havayolları da Doha aktarmalı olarak İstanbul’dan Male’ye uçuyor. Açıkçası konfor ve yemekler açısından Emirates THY’yi aratmadı. 4 saatlik yolculukla Dubai’ye uçtuktan sonra bir 4 saatlik uçuşla Male’ye vardık. Bu arada Male ile İstanbul arasındaki saat farkı 3. Male’de bizi daha önce uçuş bilgilerimizi verdiğimiz Veligandu Resort yetkilisi karşıladı ve deniz uçağı için biletlerimizi aldı. Biletler tek kişi gidiş-dönüş 300 Dolar (Transmaldivian airlines) tutuyor ve otel çıkışında ödüyorsunuz. Havaalanında ufak bir minibüsle deniz uçağının terminaline 10 dk kadar süren bir yolculuk yaptık. Deniz uçağının hareket saatini yarım saat kadar serin bir lounge’da bekledik.



Terlikli ve şortlu pilotlar bavullarımızı uçağa yerleştirdi ve camına yapıştırdığı haritaya bakarak adamıza doğru yola çıktı. 20 dakikalık bir uçuştan sonra Veligandu'ya ulaştık. Veligandu adası Male saatine göre 1 saat ileri.

Konaklama




Veligandu'da su üstü jakuzili bir odada konakladık. Ancak plaj villaları da oldukça güzel gözüküyordu. Yine de sabah uyanır uyanmaz yataktan sonsuz okyanusa bakmak güzel bir duygu. Odadan okyanusa direkt iniş vardı ve hemen önümüzde snorkel alanı bulunuyordu.



Bavulda Bulunması Gerekenler


Deniz gözlüğü, snorkel ve paletler şart. Palet yerine deniz ayakkabısı da alınabilir. Zira denizin altındaki mercanlara çıplak ayakla basmak yaralanmak demek. Mümkünse sualtı kamerası edinilebilir. Ancak otelde de kiralama imkanı var. Bir de yüksek dereceli bir güneş kremi gerekiyor.

Aktiviteler



Ufacık adada 7 gün konaklamamıza rağmen bir an bile sıkılmadım. Güzel bir kahvaltıdan sonra bazen odanın önünden bazen de plajdan snorkel yapmak çok güzeldi. Anlaşılan o ki mercanlar bir yanardağın tepesinde yer aldığından su çok sığ ancak birden bire derinleşiyor. Oralarda snorkel yapmak yasak. Surgeon fish gibi irili ufaklı rengarent balıklar suyun altında varlığınızdan dolayı rahatlarını bozmadan sizinle birlikte yüzüyor. Bu çok güzel ve farklı bir duyguydu benim için. Buarada belirmem gerekir ki balıkları tehlikeli olabileceğinden dolayı su altındayken beslemek yasak.




Otelden sürat motoruyla özel olarak çok daha güzel mercanları görmek üzere açıldık. Elimizde tuttuğumuz motorlar ile enerji sarfetmeden hızlı bir şekilde yüzerek mercanları ve balıkları seyretmek eşsiz bir deneyimdi.




Köpekbalığı
Çok istememe ancak biraz da korkmama rağmen su altında yüzerken köpekbalıklarına ve vatozlara rastlamadım. Sanırım insanları uzaktan görüp yaklaşmıyorlar. Oysa ki odanın verandasında birçok kez köpekbalığı ve dev vatozu gördük. Köpekbalıkları ile ilgili olarak yaptığımız araştırmada herhangi bir saldırı vakasına rastlamadık. İnsanlar zarar vermedikçe saldırmıyorlar diye duyduk. Bu nedenle yüzmek güvenli.  







Akşamları bembeyaz kumsalda yürüyüş yaparken irili ufaklı  bir çok yengece rastladım. 




Hamakta uzanmakhavuzda yüzmek, elde kahve odanın verandasının önüne  gelen balıkları izlemek  veya futbol yapılabilecek diğer aktiviteler...


Havuzdan  su içmeye gelen bir kuş


Yeme-İçme


Çiçeklerle süslenmiş coconut suyunu  içmek çok hoşuma gitti. Ayrıca passion fruit (çarkıfelek meyvesi), üzüme benzeyen long kong, papaya ve guava gibi birçok ülkemizde  pek bulunmayan tropik meyvenin de tadına baktım. En sevdiğim passion fruitti.

Yemekler Avrupa damak tadına uygundu. Köri sosu hakimdi. Amburla Chutney adlı sosu çok sevdim. 

Coconut

Passion fruit, long kong ve diğer tropik meyveler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder