2014-12-04

Rio de Janerio




Copacabana


Rio de Janerio bana büyük bir şehir imajından daha çok tatil şehri izlenimi verdi. Haftasonları plajın olduğu cadde kapanıyor ve insanlar sahile akıyor. Kaykay yapanları, bisikletlileri, koşanları, kumda voleybol ve futbol oynayanları görmek mümkün. Futbolda neden bu kadar başarılı olduklarını anlıyorsunuz. Zira anlaşılan o ki buradaki gençlerin tek aktivitesi plajda futbol oynamak. 




Şehirde gezinirken lüks araba görmek zor. İyi semtlerdeki evler bile diğer ülkelere göre vasat görünümlü. Halkın çoğunun gelir durumu iyi değil. Nereye bakarsanız gecekondu benzeri evler görüyorsunuz. Öte yandan doğal güzellik muhteşem. Tropik ormanlarla kaplı yemyeşil bir doğası var. 

Şehri turist otobüsüyle gezerken çok çok fakir yerleşim yerlerini görüyorsunuz. Buralara gitmememiz konusunda uyarılıyoruz.  


 Ulaşım 


Rio’ya İstanbul’dan Air France ile Paris aktarmalı olarak gitmek mümkün. İstanbul’dan Paris 3,5 saat, Paris’ten Rio’ya direkt uçuş ise 11,5 saat civarı sürüyor. Vize gereksinimi bulunmuyor. Air France ile uzun mesafeli uçuşu THY’nın uzun mesefeli uçuşlarına kıyasla daha az konforlu buldum. 

Hava Koşulları


Rio’ya gitmek için en uygun zamanın Aralık olduğunu düşünüyorum tabi karnaval için özellikle gitmiyorsanız. Hem bizde soğuk kış koşullarından uzaklaşmak hem de ordaki yaz başlangıcının tadını çıkarmak için güzel bir dönem. Hava bu dönemde bile oldukça sıcak ve inanılmaz nemli. Dışarıda gezdikten sonra gidip duş alma ihtiyacı fazlasıyla hissediliyor. Genellikle puslu bir havası var. Gökyüzünü tamamen mavi görmek zor. Her an yağmur yağabilir gibi bir izlenim veriyor. Gene de kışın ortasından çıkıp yazı yaşamak mutluluk verici. 

Giyim


Havaalanından iner inmez nemli ve sıcak hava sizi karşıladığından bu durumu düşünüp yola çıkmak lazım. Öte yandan, Rio deyince plaj akla geldiğinden, mayo, t-shirt, şort ve terlik tüm gezi için yeterli gibi bana göre. Zaten sokakta şık insan görmek zor. Herkes mayo ve flip –flopları ile gayet rahat bir görüntü sergiliyor. İnsan şık giyinmekten ister istemez kaçınıyor. Tabi şapka, güneş gözlüğü ve güneş koruyucu kreminizi, bir de her ihtimale karşı şemsiyenizi de unutmamalısınız. Mücevher ve altın takılar dikkat çektiğinden kaçınmak gerekiyor. Aksi taktirde insanların olumsuz anlamdaki ilgisinden biraz rahatsız olabilirsiniz. 

Konaklama


Leme
Ben Golden Tulip Continental’da konakladım. Leme bölgesindeki bu otel plaja 2 dk’lık yürüme mesafesinde oldukça merkezi bir otel. Leme bölgesi Copacabana plajıyla yan yana ve sahilden 10 dk’da yürümek mümkün. Otel deniz kenarı otelleri gibi. Mesela odanın yerleri fayans. Lüksten oldukça uzak geldi bana. Gene de Rio şartlarında güzel olduğunu düşünüyorum. Kahvaltıda egzotik meyveler de bulunuyor genelde. Kahvaltıdan memnun kaldım. Leme bölgesinde, Copacabana ve Ipanema bölgelerinde de plaja sıfır bir çok otel var. 

Gezilecek Yerler

Copacabana ve Ipanema plajları 



Bu plajlar gezilecek yerlerin başında geliyor bana göre. Bu bölgelere yakın bir yerde konaklıyorsanız sabah erken kalkıp sahilde yürüyüş yapmak güzel oluyor. Zaten sabah erken kalkmak kaçınılmaz yaşanılan jet-lag dolayısıyla. Haftasonu plajlar oldukça kalabalık oluyor. Okyanus genelde yüzmek için tercih edilmiyor. 



Copacabana’da yürürken  bir coco juice içmek lazım. Soğukken çok lezzetli oluyor. 

Sambadrome 


Samba gösterilerinin yapıldığı alan. Festival Şubat-Mart aylarında gerçekleşiyor. Katoliklerin 40 gün boyunca et yemedikleri perhiz öncesinde etin en son yendiği zaman karnaval olarak kutlanıyor. Zaten karnaval kelimesi Latince “carna vale” “farewell, meat” kelimelerinden türemiştir. Karnaval öncesi gittiyseniz samba okullarının provalarına rastlanabilir. 

Sugar Loaf (Pao de Açucar) 

Sugar Loaf''tan Manzara

Sugar Loaf

Sugar Loaf tepesi görülmesi gereken bir diğer yer. Tepenin şekli şeker somonuna benzediğinden bu isim verilmiş. Eğer hava puslu değilse tepeden kuşbakışı olarak tüm Rio’yu görme imkanını yakalıyorsunuz. Tepeye teleferiklerle ulaşıyorsunuz. İki kez teleferik değiştirmeniz gerekiyor. 

Corcovado Tepesi 


Cristo Redentor
Rio’nun simgesi olan İsa heykelininin (Cristo Redentor) bulunduğu yer. Corcovado kambur demek. Heykel bağımsızlığın 100. Yılı adına yapılmış. Heykelin yanına çıkmak için İsviçrelilerin yapmış olduğu trene biniliyor ve bu trenler sayesinde yaklaşık yarım saat ormanın içinden tırmanılıyor. Yolculuk sırasında tropik bitkilere hayran kaldığımı belirtmeden geçemeyeceğim. Trenden indikten sonra asansör veya merdivenle heykelin yanına ulaşılıyor. Heykelin yüzü Sugar Loaf’a dönük ve oldukça heybetli bir görüntüsü var. Yüzü ve elinin ördek derisi olduğunu öğrendim. Gece ışıklandırılıyor ve şehirden hayranlık uyandırıcı bir görüntüsü oluyor. 

Katedral 

Katedral
Eğer Rio’da geçirecek vaktiniz varsa ziyaret edilebilecek bir yer. Alışık olduğumuz katedrallerden farklı olarak mimarisi oldukça modern. Her gün sabah 7- akşam 7 açık. Downtown bölgesinde yer alıyor. 

Lagoa Rodrio de Freitas 


Lagoa Rodrio de Freitas
Çevresinde yürüme alanı ve park olan güzel bir göl. Ortasında da yılbaşı ağacı bulunuyor. 

Hippie Fair 



Ipanema bölgesinde yer alan bir Pazar yeri. Metroyla ulaşım mümkün. Pazarda kıyafet, süs eşyaları vb. ürünler satılıyor. Vakit varsa ziyaret edilebilir. 

Maracana Stadyumu





Rio 2014 Dünya Kupası için hazırlandığından stadyum gezim sırasında tadilat halindeydi. Tadilat sonrası ziyaret edilebilecek şehrin önemli yerlerinden. İçinde de bir müze bulunuyor.

Ada Turları ve Sepetiba Körfezi 




Ada turu günübirlik yapılabilecek bir aktivite. Körfezden botla açılıp adaları  gezip güneşlenme ve suya girme imkanı yakalanabilir. Ancak yüzme keyfi ülkemizdeki kadar keyif vermiyor.

Alışveriş 

Yaşam çok pahalı geldi bana. Burger King menüsü bile TL cinsinden hesaplayınca ülkemizden iki kat pahalı. Alışveriş merkezindeki kıyafetler de TL cinsinden düşününce pahalılıkta bizdeki en lüks markalarla yarışır. O yüzden alışveriş konusunda cazip bir yer olduğunu söyleyemeyeceğim. Doğal taşları oldukça meşhur ancak ülkemizde de bu taşlardan yapılmış ürünleri bulmak mümkün olduğundan çok ilgimi çekmedi. Ancak kahve, t-shirt, samba kızı bibloları gibi ürünler hediyelik eşya olarak alınabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder